# DECEMBER 2006 / CLICK HERE FOR THE   ENGLISH VERSION  OF THE NEWSLETTER

 

Inmiddels is het een mooie traditie geworden. Het geven van een kunstopdracht. Tien zijn er inmiddels gegeven. Zes daarvan zijn door diverse musea aangekocht. Dat is voor ons een steun in de rug. Een kunstopdracht blijkt altijd een leuk avontuur. Hoe en waarom kies je een kunstenaar en hoe formuleer je de vraag? Bij Bernard Heesen ging het vanzelf. Na enkele gesprekken ontstond er het idee een bowlset te maken. Het wordt een gelimiteerde serie van zeven exemplaren. De eerste set staat nu bij ons te pronken.
Daarnaast gaat Studio Job de kerstetalage maken; eerder verrasten ze ons met een gelimiteerde serie aardewerk. Het kerstcadeau is ontworpen door Anne-Marie en Christien laat een paar resultaten zien van haar reizen. En tenslotte hebben we onze kerstgroet,geïllustreerd door onze ‘huis’-illustratrice Yvonne Kroese.


 

Limpopo

Bernard tekende voor onze tiende kunstopdracht. Het werd een bowlset. Een luisterrijk stuk is het geworden, met de inspirerende naam Limpopo. De serie bestaat uiteindelijk uit zeven exemplaren. Elke set krijgt de naam van een van de grote rivieren. Dat vond Bernard leuk. Bernard Heesen is een glasblazer pur-sang. Opgeleid als architect in Delft besloot hij toch het vak van zijn vader, de bekende glasontwerper Willem Heesen, ter hand te nemen. Bernard nam zijn nieuwe vak heel serieus. Hij wilde alles vertalen naar glas én hij wilde het zelf blazen. Zijn werkplaats De oude Horn, een oud gemaal in Leerdam, barst nu uit zijn voegen. Het atelier is een schitterend feest van glas, vertaald naar alles wat maar een naam kan hebben; schalen, kannen, bokalen, vazen, spiegels, tableaux vivants, et cetera.

Wij beschouwen deze kunstopdracht als een aanwinst voor onze collectie. Bedankt Bernard.


 

Onze kerstetalage is in de vakkundige handen van het illustere duo Job Smeets en Nynke Tynagel. Samen vormen zij Studio Job. Wat er precies uitkomt is voor ons ook nog een verrassing maar wat wij wel weten is dat wij de serie Still Life Gold op zicht krijgen.
Het gaat om een unieke, in een gelimiteerde hoeveelheid uitgebrachte serie aardewerk van vijf stuks met een oplage van acht, geproduceerd door Koninklijke Tichelaar Makkum. Handbeschilderd met 24 karaat goudluster.


 

Zij had reeds een vermelding in onze vorige nieuwsbrief. Na haar afstuderen aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven breide zij een gigantisch carpet. Maar Christien is niet te stoppen. Zij reisde naar Kirgizië omdat ze daar over eeuwenoude kennis en vakmanschap beschikken op het gebied van het woldraad vervilten. Naar Engeland ging ze vanwege de daar aanwezige expertise om diverse soorten wol te verspinnen; in het bijzonder wol van het angorakonijn en de angorageit.
Christien laat het materiaal in haar ontwerp volledig meetellen en dat levert waardevolle producten op. Elk product heeft een identiteitskaartje. Leuk om te weten en het verwijst naar de zorgzaamheid waarmee het is gemaakt. Maar wat het voor ons echt bijzonder maakt: het is een voorbeeld van goed design.


 

Anne-Marie Jetten heeft inmiddels een leuke serie ‘Hollandsche’ souvenirs ontworpen en geproduceerd. Daarnaast heeft zij, in samenwerking met het Textielmuseum te Tilburg, tafelkleden en servetten ontworpen. Wij hebben deze producten al geruime tijd in voorraad.
Nu vroegen wij Anne-Marie speciaal voor ons een kerstcadeau te ontwerpen. Dit is het resultaat. Wij geloven er wel in.

Kerstschotel € 39.50, in cadeauverpakking. Diameter 15 cm, 5 cm hoog. Aardewerk, beschilderd met platinagoud.


 


 

THE FROZEN FOUNTAIN   /   PRINSENGRACHT 645   /  1016 HV AMSTERDAM  /  T 020 622 9375