/ NL / ENG
Home

Frozen Fountain

Furniture. Fabrics. Home-accessories. Arts.

Resume

The Frozen Fountain is een winkel die eigentijdse meubelen en woonaccessoires verkoopt. The Frozen Fountain onderhoudt nauwe contacten met ontwerpers die komen van de diverse kunstacademies in binnen- en buitenland. Dat levert een dynamische collectie op.

Deze collectie wordt vervolmaakt met een selectie van internationale meubelmerken. Zo ontstaat een interessante spiegeling tussen de klassiekers en de ontwerpen van hedendaagse ontwerpers.

Daarnaast heeft The Frozen Fountain vele exposities georganiseerd. Met die tentoonstellingen proberen we de symbiose tussen idee en eindproduct te visualiseren.

Inmiddels is de nadruk meer komen te liggen op installaties en kunstopdrachten. Installaties zijn relatief snel te organiseren waardoor ze beter aansluiten op de actualiteit. Daarnaast biedt het geven van kunstopdrachten de mogelijkheid dieper op een bepaald onderwerp in te gaan.

Geschiedenis

Start, 16 Mei 1985.

The Frozen Fountain startte 16 mei 1985 in de Utrechtsestraat te Amsterdam. Oprichter Dick Dankers werkte vanuit het idee om ontwerpers en ambachten samen te brengen om zo een originele collectie te presenteren.
Er ontstond een bijzondere specialiteit op het gebied van lakwerk. Men gebruikte minstens twaalf lagen om tot een werkelijk glad oppervlak te komen. Oude maar unieke meubels werden gerestaureerd en met deze laktechniek van een kleur voorzien.

Verhuizing en nieuwe start, 18 September 1992.

In 1992 ontstond een nieuwe firma. Cok de Rooy ging een partnerschap aan met Dick Dankers en samen startten zij een nieuwe Frozen Fountain aan de Prinsengracht 629. Het betreft een royale ruimte van 625 vierkante meter.

Het ambachtelijke aspect verdween naar de achtergrond terwijl het accent kwam te liggen op het gebied van vormgeving. De contacten van Cok de Rooy met diverse kunstacademies werden belangrijk en het feit dat Nederland, in tegenstelling tot het buitenland, een sterke traditie heeft op het gebied van zelfproducerende ontwerpers.

Deze manier van werken creëert een plezierig broeinest van talent. Het aanbod komt van alle kanten en uit onverwachte hoek. De standaard collectie meubelen wordt gecombineerd met unica of serieproducten met een beperkte oplage van bijvoorbeeld de ontwerpers Piet Hein Eek, Jurgen Bey, Marcel Wanders, Ineke Hans, Hella Jongerius of Studio Job. Er hangt fotografie van jong talent of gevestigde namen zoals Teun Hocks, Jannes Linders, Anton Corbijn en Inez van Lamsweerde. Op een andere plek kan men tapijtontwerpen van Claudy Jongstra vinden of keramisch werk van Vika Mitrichenka.

Collectie

Onze vaste meubelcollectie bestaat uit de “grote” merken zoals Zanotta, Cappellini, Ligne Roset, Moroso, Pastoe of Vitra. Voor wat betreft verlichting bieden wij onder andere Flos, Artemide, Tom Dixon of Metalarte. Op het gebied van woningtextiel hebben we bijvoorbeeld Creation Baumann en op het gebied van behang werken wij samen met o.a. Elitis, Cole & Son, Kristjana S. Williams en Nobilis. Deze collectie is de basis waar de winkel omheen is georganiseerd.

Maatwerk en  Kunstopdrachten

Onze contacten met de diverse creatieven stellen ons in staat op hoog niveau maatwerk te leveren. Van een kleurenplan voor een bedrijfsinrichting tot en met een kaptafeltje van de ontwerper Piet Hein Eek of een tapijt van Claudy Jongstra. Onze kunstopdrachten dienen daarvoor als illustratie.
Zo stond onze kunstopdracht aan de beeldhouwer Marc Ruygrok model voor de opdracht van de Beurs van Berlage, namelijk een nieuwe bar in het restaurant. De kunstopdracht destijds aan Studio Job, een wandmeubel, stond model voor een bronzen tafel die Job ontwierp voor een particulier.

Piet Hein Eek

Piet Hein Eek is een fenomeen op zich. Als ontwerper sluit hij naadloos aan op typisch Hollandse ontwerpers zoals J.J.P. Oud, Rietveld of Penaat. Hij is een fenomenale constructeur en dat creëert een heldere vormtaal.
Tevens is hij herkenbaar aan zijn originele materiaalkeuze zoals sloophout, resten aluminium, oude deuren en raampartijen. Ondanks zijn onorthodoxe manier van werken heeft hij inmiddels een fabriek op poten kunnen zetten waar kleine series meubelen worden vervaardigd. Alles kan worden aangepast of op maat gemaakt. Daarom is Piet Hein Eek een van onze belangrijkste leveranciers.

Claudy Jongstra

Claudy Jongstra is gespecialiseerd in vilt. Haar werk is bijzonder en heeft reeds deel uitgemaakt van talloze exposities in binnen- en buitenland. Diverse Nederlandse musea hebben haar werk in collectie. In het buitenland kan men haar werk onder andere vinden in het Victoria en Albert Museum in Londen of in het Moma in New York.
Claudy’s stoffen zijn gedeeltelijk primitief en gedeeltelijk magisch. Sommige stoffen lijken op langharige bizonhuiden en dan weer zijn het fragiele transparante vitrages met zachte viltvlokken op zijdechiffons of organza’s gevilt.

Koninklijke Tichelaar Makkum

Koninklijke Tichelaar Makkum is het oudste bedrijf in Nederland (sinds 1594). Daarnaast is het een van de meest gerenommeerde keramiekbedrijven in Europa. Bekend vanwege haar grote collectie handbeschilderd aardewerk en haar tegelcollectie. Tichelaar werkt echter ook met getalenteerde jonge ontwerpers zoals Hella Jongerius, Marcel Wanders en Jurgen Bey. The Frozen Fountain voert daarom de complete Tichelaar-collectie met het accent op het werk van deze ontwerpers.

Nederlands Textiel Museum

Het Nederlands Textielmuseum te Tilburg heeft een lange traditie in kunstopdrachten die zij uitgeeft aan ontwerpers of kunstenaars. Deze opdrachten worden dan uitgevoerd op de in het museum aanwezige machines. Het betreft hier uiteraard een zeer kleinschalige productie maar van hoog niveau. The Frozen Fountain heeft een exclusieve samenwerking met het museum en kan daarom een unieke collectie aanbieden van bijvoorbeeld damast geweven tafellinnen en theedoeken. Het betreft ontwerpen van onder andere Guido Geelen, Marc Mulders, Henk Schiffmacher, Hella Jongerius, Marcel Wanders, Studio Job etc. Recent nodigde The Frozen Fountain diverse ontwerpers uit om ontwerpen voor shawls te maken welke door het Museum worden geprint.

Exposities, installaties en kunstopdrachten

Deze activiteiten hebben een groot enthousiasme bij het publiek teweeggebracht. Het zijn momenten waar het publiek zich optimaal kan oriënteren en waar de ontwerpers zich optimaal kunnen presenteren.

18-09-’92 Openingsexpositie met de kunstschilder Peter Klashorst en glasobjecten uit Frankrijk. Deze glasobjecten waren unica. Het betrof ontwerpen van onder andere Garouste & Bonetti, Christian Duc, Yamo en Pascal Mourgue.

19-03-’93 Expositie Albert Geertjes en Gerda Edens. Het werk van Albert Geertjes kan men barok noemen. Uitgevoerd met puur en ruw materiaal waardoor er toch een eigentijds beeld ontstaat. Gerda Edens exposeerde tweedimensionale objecten met textiel als basis. Haar vormtaal is eenvoudig en haar textielverwerking fijnzinnig.

28-05-’93 Expositie in samenwerking met Galerie Torch. Nieuw werk van fotograaf Jan van der Horn gecombineerd met werk van Mitsy Groenendijk en Anya Janssen.

17-09-’93 Expositie met Edward van Vliet en Eibert Draisma, afgestudeerd aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven.
Edward heeft een futuristischevormtaal die te zien is in zijn meubelontwerpen terwijl Eibert kleine fantasierijke robotjes maakt.

12-05-’94 Expositie gestoffeerde zitelementen. Jonge ontwerpers zoals Piet Hein Eek, Hugo Timmermans, Edward van Vliet, Henk Stallinga, Eibert Draisma en Paola Kalshoven laten via prototypes en schaalmodellen zien hoe zij er over denken.

16-07-’94 Expositie “Sixties & Beyond”. Meubels uit de jaren zestig.

11-09-’94 Expositie met Tejo Remy en Viktor & Rolf. Dit was de eerste expositie van een serie van vier, gesubsidieerd door de Mondriaan Stichting. Deze expositie stond in het teken van meubel en mode. Tejo met zijn poëtische meubelontwerpen en Viktor & Rolf met letterlijk en figuurlijk fantastische modeontwerpen.

12-11-’94 Expositie met de theatergroep Alex d’Electrique en de ontwerper Henk Stallinga. Henk exposeerde puur minimalisme terwijl Alex d’Electrique met bruut geweld, maar zeer fijnzinnig, deze expositie vorm heeft gegeven.
Met dank aan de Mondriaan Stichting.

12-05-’95 Expositie met Edward van Vliet en Fred Kolman. Edward creëerde futuristische meubels voor drie leefsferen terwijl Fred Kolman via sensoren en veel software plus een “beamer”, de bezoeker volgde met licht, muziek en geluid.
Met dank aan de Mondriaan Stichting.

06-10-’95 Expositie met de ontwerpers Hugo Timmermans en Job Smeets. Zij gaven met een foto van 22 meter lang (...) plus drie meubelobjecten van kunststof hun visie op de toekomst.
Met dank aan de Mondriaan Stichting.

08-05-’96 Expositie van nieuwe meubels van de ontwerpers Javier Mariscal en Ron Arad. Deze expositie kwam tot stand in samenwerking met de Italiaanse meubelfabriek Moroso.
De expositie werd geopend door Javier Mariscal.

02-05-’97 Home-office. Dit betrof een expositie met een nieuwe thuiswerkplek. De expositie kwam tot stand met medewerking van IBM, Vitra, de provider Euronet plus deontwerpers Piet Hein Eek en de Finse ontwerpers Teppo Asikainen en Ilkka Terho.

20-09-’97 Expositie van ontwerpen van Alessandro Mendini, Marco Zanuso, Gio Ponti, Achille Castiglioni, Cinni Boeri, Anna Gili en Mario Bellini.
Deze expositie werd geopend door Alessandro Mendini en Anna Gili.

28-08-’98 Patrick Schols. Patrick exposeert zijn meubels uit spaanplaat. Door eindeloos schuren en polijsten ontstaan de organische vormen en een textuur die tevens beschrijven hoe de meubels zijn geconstrueerd.

07-05-’99 Dutch Individuals. De presentatie van een selectie van de expositie die de Stichting “Dutch Individuals”, een initiatief van The Frozen Fountain, in Milaan organiseerde tijdens de “Salone Int. del Mobile” voorjaar 1999.

28-05-’99 “Chine de Commande”. De keramist Norman Trapman presenteert zijn collectie porselein die hij zelf heeft ontworpen en gemaakt tijdens een van zijn studiereizen in China. Norman koos daarvoor de stad Jingdezhen, ongeveer vijfhonderd kilometer van Shanghai. Deze stad is reeds sinds eeuwen het porseleincentrum van China.

09-10-’99 Claudy Jongstra exposeert samen met de fotograaf Jannes Linders. Claudy presenteert via haar merk “Nót tom dick and harry” haar viltcollectie.
Jannes Linders exposeert zijn serie luchthaven foto’s die hij in opdracht van de luchthaven Schiphol heeft gemaakt.

29-9-’00 Hidden expositie. De “Hidden” collectie was een initiatief van de vitrinefabrikant “sdb industries bv”. sdb zorgde voor een creatieve explosie door aan diverse ontwerpers te vragen ontwerpen te maken van meubels die waar mogelijk door sdb in productie zou worden genomen. Een keur van ontwerpers werd verzocht ontwerpen in te leveren, waaronder Christophe Pillet, Ron Arad, Jeffrey Bernett, N2, Kombinat, Richard Hutten, Dum Office en Andreas Weber.
Deze expositie werd geopend door Ron Arad.

kunstopdrachten:

28-9-’01 Expositie van eerste kunstopdracht. Deze kunstopdracht werd gegeven aan de beeldhouwer

Marc Ruygrok. Marc maakte de tafel “ZEG”.

01-2-’02 Opdracht ontwerp bronzen tafel aan Studio Job. Particulier collectie, inmiddels in bruikleen Groninger Museum

20-9-’02 Expositie “10 jaar The Frozen Fountain”. Kunstopdrachten aan Hella Jongerius en Piet Hein Eek. Hella maakte een serie lampen en Piet Hein, uiteraard, een unieke kast. Edities uitverkocht. Nummer 1 aan Gemeente Museum te Den Haag

12-12-’03 Installatie Gebroeders Knip. Rene Knip ontwierp een licht-lettersysteem die onder andere gebruikt kan worden voor naamsvermelding of routeaanduiding. Edgar Knip produceerde dit systeem. De schrijver K. Schippers schreef speciaal voor deze installatie poëzie.
Het Stedelijk Museum heeft deze installatie in zijn geheel aangekocht.

01-6-’04 Opdracht Studio Job voor ontwerp kast. Modular Cabinet aangekocht door Stedelijk Museum

02-3-’05 Eerste kunstopdracht aan Vika Mitrichenka. Een theeservies. Oplage 36. Inmiddels 14 verkocht, onder andere aan het Stedelijk Museum en aan het Museum of Arts & Design, New York.
Inmiddels maakt Vika diverse objecten voor The Frozen Fountain waaronder étageres. (oplage 36)

06-8-’06 De glasblazer Bernard Heesen kreeg de opdracht een “bowlset” te ontwerpen. Oplage 1.

02-9-’07 De fotograaf Jannes Linders maakte voor The Frozen Fountain de editie “Mooie Idealen” Oplage 7. Het betreft een map met 8 foto’s van modernistische (communistische) architectuur uit de Oostbloklanden.
Met inleidingen van Laura Staring en Mariëtte Haverman.

02-4-’08 Hella Jongerius presenteert haar emaille borden die zijn geproduceerd door het handwerkbedrijf Ando Shippo Crafts (1880)
Het betreft een initiatief van Cibone, Tokyo en The Frozen Fountain.